Rogalj2023Info

Festival vojvođanskih festivala Rogalj 2023 održan na Salašu 137

U okviru devetog festivala vojvođanskih festivala Rogalj, održanog u nedelju na čenejskom Salašu 137, predstavljeni su brojni festivali koji se održavaju širom Vojvodine.

Organizatori manjih i većih gastro manifestacija imali su priliku da prestave značaj koji njihovi festivali imaju u loklanim sredinama, što je učesnicima omogućilo promociju, ali i pružilo priliku da razmene iskustva sa kolegama iz drugih sredina.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević otvorio je festival i dodelio priznanja predstavnicima nagrađenih lokalnih manifestacija.

Insistiramo na tome da svako mesto ima svoju manifestaciju, bez obzira šti imamo hiljadu manifestacija u Vojvodini danas ja mislim da ih imamo malo. Mislim da treba da imamo više manifestacija, treba da obeležavamo ono što je lokalno bogatstvo, jer kad dođu stranci oni insistiraju da vide ono što je lokalno, ono što je autentično. – poručio je Ivanišević.

Promocija manifestacija širom Vojvodine, kako je objasnio i organizator Roglja i BEAN festivala Dragan Vukotić Vukota, ujedno je omogućila posetiocima da na jednom mestu uživaju u sadržajima autentičnih manifestacija, koje nemaju priliku da obiđu.

Imamo dobar potencijal, ali mora mnogo toga da se nauči da se radi. Iz tog razloga imamo uvek u sklopu Roglja panel diskusiju odnosno stručnu tribinu, ove godine su to “Mediji i turizam”, prošle godine je tama bila “Značaj manifestacija i festivala za unapređenje života lokalne zajednice u seoskim sredinama”.

Ove godine, tri manifestacije su nagrađene zlatnim plaketama, kao nagrada za dosada postignute rezultate, ali i kao podsticaj za budućnost.

BEAN festival, na kojem takmičarske ekipe prikazuju svoje kulinarsko umeće i nadmeću se ko će pripremiti najukusniji pasulj u kotliću, bio je centralni događaj Roglja, pa je imanje Salaša 137 bilo prepuno posetilaca koji su uživali u brojnim sadržajima i bogatom programu.

U konkurenciji 30-ak takmičarskih timova, po mišljenju stručnog žirija, najbolji pasulj u kotliću skuvala je ekipa kluba “Mrena” iz Banatske Topole i oni su kao glavnu nagradu dobili šporet “Smederevac”.

Vice šampioni ove godine su članovi ekipe Šidske kobasicijade, dok su treće mesto osvojili “Žile i sinovi”, lokalna gastro ekipa sa Čeneja.

Mali lokalni proizvođači i zanatlije promovisali su svoj rad, a posetioci su imali mogućnost i da degustiraju i kupe proizvode domaće hrane, rakije, vina, organske proizvode, zimnicu, suvenire i cveće.

Pored toga, takmičenje u “Ravničarskim igrama” je nešto što uvek privuče pažnju posetilaca, posebno najmlađih, a tako je bilo i ovoga puta. Za dobru atmosferu i štimung bili su zaduženi tamburaški orkestar “Banatski Vals” i “Đusi Kovač bend”.

Gradska uprava za privredu i turizam Grada Novog Sada je tradicionalni partner manifestacije, a pokrovitelj je i ove godine bio Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam. Glavni organizatori manifestacije su “BIN Marketing” i “G point”.