Održan peti ROGALJ, festival vojvođanskih festivala

Po osunčanom danu, uz zadovoljstvo učesnika i organizatora, na Salašu 137 na Čeneju, uspešno je održan peti Rogalj.

PREDSTAVLJENO PREKO 30 VOJVOĐANSKIH MANIFESTACIJA (FOTO ALBUM)

Kako je i najavljeno, na Roglju je učestvovalo preko trideset vojvođanskih manifestacija. Uz kulturno-umetnički program manifestacije su predstavljene a održana je tribina na temu “Snaga sela danas i značaj seoskih manifestacija”. Kako danas vide snagu sela i šta bi bilo dobro da se uradi kako bi se pomoglo organizatorima priredbi, svoje stavove su izneli Branislav Gulan, novinar i publicista, Miomir Filipović, novinar i publicista, Dragan Vukotić, organizator Roglja i Nikola Božović, novinar. Uz sve pohvale organizatorima na uloženom trudu, novinari panelisti su imali slične stavove. Zaključili su da je veoma važno povezivanje organizatora ali i neophodnost da se institucionalno pomognu. Bez pomoći i podrške državnih institucija opstanak i napredak je veoma težak, zaključak je panelista.

DODELJENE ZLATNE PLAKETE ROGLJA

Nakon analize već uručenih priznanja na Roglju ranijih godina i sagledavanjem uloženog truda, dobrog pristupa i prikazanog kvaliteta, organizacionom odboru nije bilo lako da izabere pojedince koji su danas kući otišli sa plaketama Roglja.

Zlatnu plaketu Roglja za seoskog neimara dobio je Miomir Filipović Fića.

Miomir Filipović Fića je novinar, publicista, dugogodišnji neimar u širenju različitih oblika stvaralaštva i kulture na selu. Rođen je 5.februara 1954.godine u selu Radenković, u severnoj Mačvi. Objavio je više publucističkih knjiga. On je hroničar sela sa više od 20 knjiga o selu. Član je Udruženja književnika Srbije. Autor je više od 20 velikih kulturnih manifestacija u Srbiji. Za sve to je dobitnik najprestižnije nagrade za kulturu u Srbiji – Vukove nagrade. Za kulturni rad na afirmaciji sela 2018.godine odlikovao ga je predsednik Srbije (na predlog 26 opština Srbije).

Manifestacije koje organizuje Miomir Filipović gotovo redovno podstiču sela da događaje dočekaju sa inovacijama.

Zlatnu plaketu Roglja za promociju gastronomije Srema osvojila je manifestacija “Gastro Srem” Stara Pazova.

Gastro Srem je jedinstvena manifestacija na ovom prostoru koja kroz bogatu gastronomsku, kulturnu, turističku i edukativnu ponudu spaja tradicionalno i savremeno doba. Ova manifestacija na jednom mestu okuplja domaće proizvođače i goste iz Srbije i regiona koji se svojim proizvodima izdvajaju po kvalitetu.

Zlatna plaketa Roglja za uspešnu organizaciju uručena je organizatoru manifestacije “Beloblatska kobasica”.

Manifestacija “Beloblatska kobasica” 2020.g. napravila je značajan iskorak u organizaciji kako u pogledu broja takmičara i izlagača tako i po rekordnoj poseti manifestacije.

Selo Belo Blato, sa oko 1000 stanovnika posetilo je oko 15.000 posetilaca, što ovu priredbu svrstava u najposećenije seoske manifestacije Vojvodine.

VOJVOĐANSKO ŠARENILO

Štandovi učesnika Roglja bili su pažljivo i sa ukusom dekorisani, pokazujući pravu šarolikost i široku ponudu. Danas se na Roglju mnogo videlo, čulo ali i probalo. Posetioci su mogli da vide kako se suše domaći proizvodi u pušnici, kako se na Smederevcu peče crvena paprika, kako se na licu mesta prirpema sveža kobasica, kako se pravi domaći ajvar i još mnogo toga.

Na štandovima su prosto privlačili lepi domaći kolači u pripremi Cece Sremice, Tanje Ajeti i ostalih vrednih učesnica, a na jednom od štandova Ana Zdihan i Ana Očovaj, demonstrirale su kako se pripremaju nadlacke (slovački specijalitet). Udruženje sportskih ribolovaca “Linjak” iz Nove Pazove, predstavilo se kuvanjem riblje čorbe u režiji Mirjane Balešević.

BEAN FESTIVAL ODRŽAN REVIJALNO, PEHAR OSVOJILA EKIPA IZ KLJAJIĆEVA

Na Roglju, Bean festival je održan uz ograničen broj učesnika. Titulu najboljeg ponela je ekipa pod nazivom “Dani vesele mašine”. Drugo mesto osvojila je ekipa “Bačkopalanačke zabijačke”, a treće mesto pripalo je ekipi “Gastro Petrovac” iz Bačkog Petrovca.